Mnenja bralcev


Spoštovani g. Aleš,

 

Moram se Vam oglasiti in potrditi upravičenost naslova Vaše knjige Lahkotno iz kroničnih bolečin. Lani sem za Velikonočne praznike ob polni hiši družine in prijateljev ter celodnevnem delu zvečer jokala od bolečin v kolkih in skoraj nisem mogla več stati. Letos imam kljub podobni situaciji nasmeh na obrazu in nobenih bolečin. Operacijo kolka sem že pred časom odpovedala.

 

Vsem pripovedujem o Vaši metodi, vendar je žal večina ljudi danes preveč osredotočena na zunanjo pomoč uradne medicine in ne razumejo, da lahko le z relativno malo vloženega truda in pozornosti poskrbijo zase. Upam, da bom prepričala kmalu vsaj hčerko, ki ima že od mladih let sindrom travme, zakrčen vrat in delno tudi hrbtenico.

 

Hvala Vam še enkrat za znanje, ki ga posredujete in uspešno tudi v prihodnje.

Lepo pozdravljeni. 

 

Katja Štimac

  

 

 

Marjan Ogorevc, atletski trener in pisec priročnikov za samopomoč

 »Aleša sem spoznal, ko sem iskal način, da sprostim trajno zategnjene hrbtne mišice, ki so mi občasno povzročale težave. Kljub jogi, tai čiju, masažam in rednim ukvarjanjem s športom do sedaj nisem našel načina, da trajno sprostim te napetosti. Tudi redno izvajanje pranajame in meditacije, z izjemo začasnega sproščanja, ni učinkovalo.

Ko mi je Aleš predstavil metodo AEQ klinične somatike, ki se ukvarja s kronično mišično togostjo kot reakcijo na travmo ali stres, sem ozavestil, da je problem v gibalno mišični amneziji. Tudi pri meni se je pojavila kronična mišična zakrčenost, ki sem jo pripisoval staranju telesa in prevelikim telesnim naporom. Toda starost sama tu ne igra vloge; mišični refleksi postanejo stvar navade zaradi vsega, kar počnemo v življenju. Za kar bi utegnili misliti, da je posledica staranja, je v resnici neposredna posledica čutno-gibalne amnezije, ki se pojavi zaradi nakopičenega stresa in poškodb. Kronična mišična togost, ki z leti postane naše naravno stanje, je odporna na vsako zdravilo, tudi z manualno terapijo je nisem mogel odpraviti.

Na vabljiv in nevsiljiv način, po principu sprejmi ali pusti, mi je Aleš najprej teoretično približal filozofijo klinične somatike in mi prikazal prvi set vaj, ki sem jih teden dni izvajal dvakrat dnevno. Tako sva nadaljevala iz tedna v teden - vedno znova dodajala vaje. Kljub temu da sem se kot bioterapevt v 25 letnem obdobju seznanil z mnogimi metodami, bil priča čudežnim spremembam pri sebi in drugih, me je rezultat klinično-somatskih vaj presenetil. Zgodil se je tako imenovani aha efekt, ko človeku v trenutku postane jasno. Preprosto ni več potrebe po novih vprašanjih.

Podobnih aha efektov sem v svojem življenju že navajen. Najprej ko sem kot atletski trener odkril in spoznal teorijo treniranja po dr. Bondarchuku, ki sem jo kot nacionalni trener za atletske mete prinesel v Slovenijo. Po njej je treniral metalec Vlado Kevo, ki je postal prvak Jugoslavije, pozneje Primož Kozmus, ki je postal olimpijski zmagovalec in svetovni prvak.

Drugo čudežno odkritje zame je bila karmična diagnostika kot nadgradnja bioterapije. Ta omogoča zdraviti več kot le simptome. Ko odkriješ vzrok za težavo in če jo še uspešno odpraviš, to omogoči trajno izboljšanje ali ozdravitev. Seveda pa je pomembno, da oseba spozna, da nihče ne more ničesar narediti namesto nje, brez njenega tvornega sodelovanja in brez iskanja temeljnih vzrokov. Le tak odnos omogoči spremembe tudi v načinu življenja, telesu pa samozdravljenje.

In končno, naslednje čudežno spoznanje zame je bila učinkovitost AEQ klinične somatike. Mišične napetosti in togosti telesa le težko dokončno uredijo bodisi fizioterapevt bodisi maser ali pa vaje joge ali tai čija ali meditacije. Brez odkritega vzroka ne moremo napredovati in doseči trajnega izboljšanja. Klinična somatika govori o čutno gibalni amneziji, karmična diagnostika pa o spremembi kodiranja programa v možganih, ki je nastal po neki travmi ali stalni napetosti in posledični zakrčenosti. Somatske vaje povrnejo kontrolo nad mišicami in gibi v dovolj veliki amplitudi. Ta filozofija mi je bila takoj blizu. Nekaj podobnega sem namreč izvajal z atletom, olimpijskim in svetovnim prvakom Primožem Kozmusom; vaja se imenuje meditacija tehnike.

Pri izvajanju vaj AEQ klinične somatike sem ozavestil, da je vzrok za mojo zakrčenost travma, ki sem jo doživel kot član posadke podmornice pred 40 leti, ko sem skoraj izgubil življenje. Travma mi je, po klinični somatiki, povzročila refleks rdečega alarma, Spremljale so me močne migrene, ki sem jih rešil s karmično diagnostiko, uredil vse na ravni energij. Dokler nisem spoznal AEQ klinične somatike, pa se nisem zavedal, da so tudi v telesu ostale posledice, kot so togost in krčevitost mišic.

 Sedaj se zavedam, kako bi bili lahko rezultati atletov, ki sem jih treniral, veliko boljši, če bi v trenažni proces dodal še vaje AEQ klinične somatike. Vem tudi, da četudi odpravimo vzroke težav na duhovni ravni, se je s posledicami treba spopasti še na telesu. AEQ klinična somatika to omogoča na lahkoten način.

 

Metodo priporočam vsem, ki imajo težave s hrbtenico in gibanjem. Še posebej jo priporočam rekreativnim in vrhunskim športnikom, saj bodo v njej našli dodano vrednost, kako preseči meje gibljivosti in še dodati k sproščenosti. Z njeno pomočjo bodo izboljšali tehnični model v svoji športni disciplini, z manj vložene energije dosegli boljše rezultate, manj poškodb bo in kar je najbolj pomembno, po končani karieri bodo zdravi. Več zadovoljstva pomeni več energije in boljše zdravje in odnose.«

 

Povzetek iz knjige: Lahkotno in kroničnih bolečin; Klinična somatika 

 __

 

 

Zdravnik

Kot zdravnik, ki je tudi fizično zelo aktiven, sem vedno veliko pozornosti namenjal preprečevanju poškodb in obvladovanju stresa. Moj prijatelj mi je priporočil, da poskusim nekatere fizične težave razrešiti z AEQ, ker je sam imel dobre izkušnje pri odpravi svojih težav. Prvi rezultati so se pokazali po nekaj mesecih redne vadbe in zdaj, leto kasneje, lahko trdim, da me je AEQ spremenila tako fizično kot psihično.

 

Moje fizične težave so popustile, občutek za moje telo se mi je zelo izboljšal, zdi se mi, da se lažje gibljem, bolj tekoče. Tudi moja telesna drža je boljša in na splošno se mi zdi, da je moje telo precej lažje. Pred šprtno aktivnostjo se več ne raztezam, saj imam občutek, da so moje mišice, tetive in vezi mehke, prožne. Tudi regeneracija po športu je hitrejša. Poleg tega sem tudi opazil, da se mi je izboljšala pozornost in da lažje sprejemam odločitve v vsakdanjem življenju. Moj um je jasen in v vsakem trenutku dneva sem fizično in psihično bolj prisoten, osredotočen, kot sem bil prej.

 

Mišo Maljkovič

__

 

 

Zobozdravnik 

Mnogim zobozdravnikom diagnosticirajo Hernio disci L5-S1 zaradi položaja telesa med delom. Pred šestimi leti so jo tudi meni in sledila so leta bolečine, protibolečinskih tablet, obiskovanje najrazličnejših terapevtov, tu in tam hospitalizacija ter nenehen strah pred operacijo.

 

Vendar pa je to del preteklosti, saj sem vse našteto zamenjal za izvajanje vaj pri Alešu. Z njimi sem se naučil učinkovito usklajevati gibe, da z manj energije dosežem več učinka, več lahkotnosti in manj togosti. Izgubil se je jutranji občutek, da živiš v trideset let starejšem telesu.

 

Jure Poglajen El Dentista

__

 

 

Zdravo, Aleš,

z veseljem povem, da sem super. Uživam zaslužene počitnice, potem ko sem prejšnji teden zaključila z izpiti. Ravno se vračam z izleta v Budimpešti in Bratislavi. V nekaj dneh sem prehodila več kot 60km (telefon mi v ozadju avtomatsko meri dnevno aktivnost, kar sem izvedela kasneje, je pa zanimivo za pogledati), pri čemer praktično ne vem več, da sem bila na operaciji.

 Že pred kratkim sem želela poslati ta mail, ampak sem potem pozabila. En dan sem šla teči in sem v kolenu začutila neprijeten občutek, ne bi rekla bolečino, ampak verjetno bi morala takrat prenehati s tekom. Potem sem pomislila, da moram bolj uporabljati znanje klinične somatike, ki ga sedaj imam . Verjetno nisem bila popolnoma pri stvari in sem samo tekla ne pa tudi čutila in vodila kako tečem.Ko sem se tega zavedela, sem tisti dan brez težav pretekla še veliko. Če se ne motim, celo rekordno dolžino kilometrov. Nisem pretiravala, ker se učim, da tega ne smem. Bila sem nadvse presenečena, kakšen vpliv ima vse skupaj. Saj sem verjela v to, da mi bo pomagalo, ampak, šele ko sam začenjaš dojemati rezultate, dobiš pravi občutek glede doseženega. Nekaj so izkušnje drugih pozitivnih primerov, drugo pa, ko greš sam čez to. Moram se Vam še enkrat zahvaliti za to, kar ste naredili zame. Prepričana sem, da bi sicer danes se vedno tekla z bolečino in preko svojega telesa in zmožnosti oz. mogoče sploh ne bi tekla, če ne bi spoznala klinične somatike.

Hvala!

 Začela sem opažati tudi spremembe na vsakodnevnem vedenju. Sem precej bolj sproščena in znam bolje razporediti dnevne aktivnosti. Vem, da me tukaj in s samo osebnostjo čaka se dosti 'dela', ampak glavno, da se premikam v pravi smeri.

 Skrbi me samo še to, kako bom klinično somatiko uporabljala na težjih treningih. V takem primeru ti je po navadi že sam trening dovolj težak, tako da se bolj trudiš priti do cilja in manj razmišljati o tem, kakšna bo tehnika teka, občutek in gibanje. Vem pa, da, bo z učenjem in napredkom izvedla tudi to.

 Se že veselim novih izzivov!

 

Klara Ljubi, Novo mesto

__

 

 

 

S klinično sem se prvič srečal pred nekaj meseci, ko sem zaradi bolečin v križu prišel na terpaioje h gospodu Alešu.

Do takrat nisem ničesar vedel o tem. Po treh tretmajih sem opazil spremembo v boljši kontroli svojega telesa. Profesionalno se ukvarjam s smučanjem in klinična somatika mi je pokazala, kako naj zavestno »upravljam« svoje mišice in gibanje na splošno.Namreč, zelo je pomembno, da se med treningom zavedaš svojih gibov, vsak del telesa pa zahteva individualni pristop. Pri somatskih vajah se trudim, da se maksimalno osredotočim, da spravim telo v ravnotežje ter povežem telo in um.

Gospod Aleš me pri tem izvrstno vodi in mi pomaga, da prepoznam zmožnosti lastnega telesa. Po tretmajih se veliko lažje gibljem, tudi na smučarski stezi, in treniram. Verjamem, da bodo naslednji tretmaji klinične somatike še bolj pripomogli k mojim športnim rezultatom.


Pozdrav, William Vukelić, Rijeka, Hrvaška

__

 

 

 

Pri mojih 32 letih je moje življenje vodila kronična bolečina križa.

Življenje mi je iz aktivnega spremenila v pasivno. Trpela so vsa področja: karierno, športno, družabno in privatno. Prišla sem do faze, kjer me je za dobro jutro pozdravila huda bolečina v križu, katera se je čez dan samo še stopnjevala. Velikokrat pa mi niti ni dopuščala, da se obujem ali vozim avto. Moje življenje je postalo polno omejitev.

Zdravstvo mi ni ponujalo realne rešitve, zato sem jo začela iskati drugje; reiki, ponovna povezava in različna energetska zdravljenja. Vendar vse neuspešno. Ko sem izvedela za klinično somatiko sem prišla na terapijo k Alešu. Sedaj je minilo šele slabe tri mesece od prvega obiska in moje življenje se vrača. Bolečina izginja. Izboljšuje pa se tudi moje življenje. Z vajami klinične somatike ponovno povezujem svoj um in telo. Aleš mi je pomagal odkriti moje podzavestne vzorce, nekaj pa jih še vedno odkrivam sama skozi vaje. Vse bolj se zavedam svojega telesa in misli.

V veliko pomoč mi je bila tudi knjiga klinične somatike, za katero menim da je odlično dopolnilo k terapijam in za domačo samopomoč. Knjigo bi priporočala, da je prebere vsak pred terapijami, saj bo tako lažje razumel kaj klinična somatika je. Čas terapije bo potekal bolj kvalitetno, saj bo osnove te vede že poznal. S tem mu bo ostalo več časa za pogovor z Alešom in račlenitev njegovih karakternih ovir, ki so vzrok za nastale bolečine, saj ima Aleš poleg klinične somatike tudi ogromno vedenja o življenjskih modrosti.

Vsekakor pa je sedaj knjiga tudi moj priročnik za domačo prvo pomoč saj lahko z opisom in prikazom vaj odstranjujem tudi druge bolečine, kot so npr. glavobol in menstrualni krči. Vaje pomagajo!

Neskončno sem hvaležna Alešu, da me je sprejel in mi pokazal pot, kako si vrnem svoje življenje nazaj. Hvala ti!


Nataša, Ljubljana

__

 

 

 

Do klinične somatike me je pripeljala bolečina.

 Bolečina na levi strani hrbta in pod levo lopatico, ki je iz leta v leto postajala vse močnejša in neznosnejša. V zadnjih mesecih se je začela širiti tudi v levi kolk in nogo. Masaže, kiropraktika,osteopatija so mi lajšale trenutno situacijo ampak niso dale dolgoročnejših rezultatov.

 Preučila sem Alešovo internetno stran in vse se mi je zdelo zelo logično. Bolečina se pojavi zaradi senzorno motorne bolečine, ki jo skozi somatske vaje počasi in zavestno menjamo, ter spreminjamo svoje podzavestne vzorce in se učimo sprostiti mišice ki povzročajo bolečino. Že po prvi terapiji je bolečina popustila in po povratku iz Brežic sem začutila ogromno olajšanje, ker sem spoznala in obiskala Aleša. Nisem pa računala na to kako bo učenje klinične somatike vplivalo na moje življenje, odnose v družini in poslovne odnose. Pred njo sem živela v stalni napetosti , naglici in stresu.

Popolnoma nepotrebno, ampak samo tako sem znala. Skozi izvajanje somatskih vaj sem se vedno bolj zavedala življenja in vzorcev po katerih delujem. Z boljšim razumevanjem in izvajanjem gibov sem pa bila tudi vedno boljša v spremembah vzorcev za katere sem spoznala da mi ne koristijo.

 Po dveh mesecih ne občutim več bolečino, samo občasno napetost in zategovanje, naučila sem se veliko bolje vsakodnevno reševati pomembne stvari in ločujem pomembno od nujnega. Živim veliko bolj sproščeno in varno, mirno in srečno. To je privedlo do tega da bomo ponovno postala starša, Ja prihaja nov dojenček Danes lahko svoje življenje resnično delim na pred klinično somatiko in po njej…

 

Hvala ti Aleš

 

Goga, Zagreb

__

 

 

 

Klinična somatika na CAMINUNo, pa smo tam. Po jutranjem ožemanju krpe, 10kg na rame in GO. Pa začne boleti desni kolk, pa pod desnim kolenom, pa... začnejo delati možgani in sprostim vse mišice, katerih ne rabim, pozdravim lep Dan in veselo naprej. Za mano je 58km v treh dneh, bolečin pa vse manj, le dva žulja sem pridelala včeraj, danes pa več ne vem zanje.

 

Andreja Ogorevc

__

 

 

 

Sezono 2015 sem začela z dobrimi treningi in napredkom za zimski čas.

 Žal se je ta trend porušil konec februarja z nepričakovano bolečino v kolenu. Ker je bilo to tik pred prvo dirko na Cipru sem prekinila s treningi, a sam odmor ni pomagal. Po vrnitvi v Slovenijo sem obiskala nekaj zdravnikov katerih diagnoze so se razlikovale. Disciplinirano sem se držala zdravniških navodil in redno obiskovala terapije. Okrevanje je bilo minimalno in počasno. Medtem me je po FB poiskal gospod Aleš Ernst in mi ponudil svojo pomoč.

Odpravila sem se v Brežice brez prave predstave kaj me čaka, saj nisem imela ideje kaj KLINIČNA SOMATIKA je - a ko te bolečina ohromi in ti spremeni življenje ter športni vsakdan si pripravljen na marsikaj... Že na prvi terapiji sem ugotovila, da gre za drugačen pristop odpravljanja bolečine - odpravljajo se vzroki, ki privedejo do bolečin.

Moj problem je izhajal iz nesimetrije delovanja telesa - mišice na eni strani telesa so bile precej močnejše kot na drugi strani telesa - pri simetričnem gibanju na kolesu pa mora biti celo telo simetrično obremenjeno pri premagovanju sil na pedalih in pri držanju krmila. Aleš mi je pokazal različne vaje s katerimi sem počasi svoje telo postavila v pravilen položaj in simetrija delovanja mišic se je popravila. Bolečine v kolenu so počasi izginjale in začela sem normalno trenirati.

Vaje KLINIČNE SOMATIKE mi vzamejo vsak dan 15 - 20 minut - po treningu in zvečer pred spanjem. Utrujenost po treningu je manjša, predvsem pa občutim večjo sproščenost telesa. V nadaljevanju sezone me je doletela še ena poškodba - padec na državnem prvenstvu in počeno rebro. Tudi to sem premagovala z vajami KLINIČNE SOMATIKE.

Gospodu Alešu Ernstu se zahvaljujem za pomoč pri reševanju moje nesrečne sezone, saj sem kljub poškodbam osvojila bronasto medaljo na Evropskem prvenstvu. Prav tako se zavedam, da imam v skrbi za svoje telo še rezerve, katere upam da s pomočjo KLINIČNE SOMATIKE izkoristim v olimpijski sezoni 2016!

 

BLAŽA KLEMENČIČ – sem gorska kolesarka

__

 

Ko sem prvič prebrala Aleševo knjigo "Lahkotno iz kroničnih bolečin", sem le delno razumela pomen AEQ somatskih vaj..
Že več let sem imela težave s hrbtenico, fizioterapija in občasne vaje ob akutnih bolečinah so imele le kratkotrajen učinek, prav tako obiski pri kiropraktiku niso prinesli dolgoročnega učinka oziroma konec bolečin. Sedeče delo v službi in tudi premalo gibanja je prineslo slabšanje stanja. Leta škodljivih navad, preveč sedenja, premalo gibanja, tempa življenj in hitenja povzročijo, da postane telo zakrčeno in trdo.


Na delavnici sem zelo pozorno poslušala Aleša, kako je predstavil vaje in povedal, da se na ta način lahko odpravi senzorno-motorična amnezija, razložil je pomen stanja optimalne sinergije in zavestnega občutka in nadzora.
Že po prvih vajah sem začutila razliko. Vendar sem šele kasneje na individualnih terapijah razumela pomen AEQ klinične somatike.

 

Vsakodnevne vaje doma, v povezavi z vsemi informacijami, ki mi jih je podal Aleš, podkrepljene s pogovorom o pretklih dogodkih, so mi dale veliko odgovorov. Bolečina pokaže, kaj ni dobro početi, skozi vaje AEQ somatike se vedno bolj razume in spreminja ter odpravlja vzrok za bolečino. To pa se doseže z vedno več znanja in občutka, kaj je zakrčeno in kako se ta zakrčenost spremeni tam, kjer dejansko je.

 

Pri vajah se pozorno osredotočam na gibe in od začetka sem najprej namenoma šla do rahle bolečine, da sem sploh začutila mišice. Z umom je potrebno povezati gib z mišico, da je učinek. Sedaj takoj opazim, če kaj naredim prehitro ali s premalo pozornosti, zavestno opazujem in hkrati spremljam občutke, ki se pojavijo. Bolj ko so nežni in zavestni gibi, bolj je prijeten občutek v telesu. Pri raziskovanju sem iskala prav te občutke in ravno s tem postanejo vaje igra; mehka, sproščena igra s svojim telesom. Vsa ta širina sprememb, ki jo vedno bolj razumem in s tem nadziram, dvigne kvaliteto življenja in na več področjih čedalje več ravnovesja. Ko se začneš bolj sprejemati, je vedno bolj dostopno spreminjanje. Zavestno iščeš nežnejši in bolj poln občutkov način izboljševanja, kombiniraš občutke, ki jih dobiš iz telesa, z zavedanjem kaj želiš. Pomembna je zavestna komunikacija na vseh področjih.

 

Že dalj časa delam na sebi in na tem, da sem zavestna sedanjega trenutka, kaj in kako vidim ter razumem okolico, kako se odzivam, sedaj po AEQ klinični somatiki pa je to zavedanje še močnejše, podkrepljeno z močnimi občutki v telesu.

 

Najprej sem to zavedanje opazovala bolj z umom, v glavi, sedaj pa je um čedalje bolj povezan s telesom. Zaradi vaj in drugačnega občutka prihaja do sprememb v gibljivosti medenice, telo je mehkejše in bolj sproščeno. Povezanost medeničnega dna z zavestnim delom uma je zelo pomembna. Pozorna sem pri hoji, gibanju medenice skladno z rameni, hoja je bolj sproščena. Z vajami je prišlo tudi do močnejših reakcij, iz notranjosti so prišli strahovi, spomini, potlačena čustva, ozavestila sem nekaj stvari, na katere sem že pozabila ali pa jim nisem pripisovala velikega pomena.

Delam na tem, da sem v svojem centru, umirjena, da se osredotočam nase, na svoje občutke, odzive, na komunikacijo, na odnos do vsega. Veliko učenja in dvig kvalitete na podlagi izkušenj in modrosti. Vsi občutki v telesu, kroženje te prijetne energije in vse spremembe, ki sem jih začutila v telesu, so posledica povečanega zavedanja mišic in telesa ter skladno s tem večje sposobnosti daljšanja in krajšanja mišic ter sprostitve.

 

Pri vajah delam gibe še bolj počasi, igrivo in na način, da čutim lepe vibracije v telesu in se zavestno osredotočam na to, da iščem prijetne občutke. Zanimiv je občutek pri vajah, ko dejansko vidiš in čutiš sebe, da zavestno delaš te gibe, hkrati pa čutiš občutek. Pomembno je, da vaje delaš nežno in počasi in znotraj nebolečega obsega. Aleš pravi, da je to je pravilen napredek čutenja in s tem sprememb v čustvenih, gibalnih in vedenjskih vzorcih, kajti na osnovi občutkov in bolečine spreminjamo delovanje zavesti in s tem prihodnosti. Bolj se zavestno odzivam v različnih situacijah, hitro vidim realno sliko, začnem iskati rešitve problemov oziroma odzivanja v odnostih. Začutim sebe in svoj odziv, hitro prepoznam tudi obnašanje drugih in se ustavim, poskušam razumeti in se ne vpletam v druge oziroma v to, kar zame ni pomembno.

 

Aleš uči, da bolj ko čutimo svoje telo in znamo povezati um in telo, bolj vemo, kdo smo in kako smo. Samo tako vemo, kaj hočemo in kako to dosežemo. Bolj znamo usmeriti energijo v lažje doseganje ciljev, izpolnitev želja in zadovoljitev potreb. Drugače dojemamo situacije, posledično drugače odreagiramo. Ta način ti da možnost sprememb, ki temeljijo na tem, da vidiš širše in dejansko razumeš, kaj se dogaja. Ko pa je podkrepljeno z občutki, je pa zavedanje še bolj jasno. Razvija se občutenje lastnega telesa, to pa vodi v ravnovesje in več zdravja.

 

V procesu izvajanja vaj se sproščajo tudi čustvene blokade, to se je začelo najbolj močno dogajati po aktivaciji psoas mišic, ki se jim reče tudi "mišica duše", od njih je odvisno ne le naše fizično, temveč tudi psihično počutje. Pri njihovem sproščanju namreč sprostimo fizične in čustvene travme. Skrčene mišice pošiljajo telesu signale, da je v nevarnosti. Aleš mi je na preprost in zelo učinkovit način podal informacije, da sem razumela, kaj in zakaj se mi določene rakcije v telesu sploh dogajajo.Tekom terapij mi je predlagal tudi nekaj knjig, v katerih sem dobila še večjo širino in razumevanje. Mišico psoas dejansko sprostimo šele, ko spremenimo odnos do sebe in tako nežnost in občutenost na vseh nivojih dodajamo v vsak dan.

 

Potlačena čustva se skozi tako spremembo do sebe in spremembo mišljenja o sebi in preteklosti sproščajo, jok pa je ena od oblik, kako zatrta in potlačena čustva sprostiti iz sebe. Nujno pa je, da zavestno razumeš, kaj se dogaja, da se ne zakleneš nazaj vase, ker potem nima dolgoročnega učinka.
Sedaj se bolj zavedam telesa, mišic, hoje, pozorna sem na držo, telo je bolj mehko in sproščeno. Še vedno sem v procesu sprememb, vendar imam sedaj veliko informacij in vem, da je to prava stvar zame, bolečin skorajda ni več.

 

Hvala ti, Aleš za vse naučeno in da si mi pomagal pri vseh fizičnih in psihičnih spemembah. Jaz bi temu rekla prava psihosomatska terapija. Še veliko dela me čaka, ampak počasi, z zavestnimi gibi se daleč pride. To ni delo, ampak igra gibov, brez naprezanja, z lepimi občutki do zdravja in lahkotnega gibanja.

 

Dušica Gabrijel, Trbovlje

 __

 

Izvajanje vaj iz knjige Lahkotno iz kroničnih bolečin

 

Spoštovani, 
Ugotovila sem, da sem veliko bolj zategnjena, kot sem si predstavljala. Ko sem smučala, sem bila prepričana, da obvladam karving in da se lepo nagibam. Šele s posnetkom moje vožnje, sem videla, da sem daleč od vsakega nagibanja.

Takrat sem ugotovila, da so moje želje in pričakovanja tako močna, da mi zameglijo resnično stanje.

Šele sedaj se počasi odklepam in spoznavam. Res je vse povezano in prav nobena stvar ne gre na silo. Najtežje v življenju mi je bilo, prepustiti se, ker nisem zaupala nikomur.

Na telesni ravni pa vaje vplivajo na vse. Dobila sem občutek, da so se organi v trebušni votlini pošlihtali na svoja mesta, da so se resetirali in nekako z novim zagonom delajo skupaj z mano in zame. Prav čudežno občutenje je bilo, ko sem prvič pa izvedenih vajah, čutila novo energijo. Da ne govorim o tem, da ponoči ne hodim več na wc, da mi hemeroidi izginevajo in nič več težav z inkontinenco.

V teh nekaj mesecih se je pri meni res veliko spremenilo in se veselim novih spoznanj in izkušenj, ki jih dobivam z rednimi vajami.

Želim vam še veliko dobrih učencev

 

Irena, Kranj

 __

 

Prebrati knjigo Lahkotno iz kroničnih bolečin pomeni: samo še to preberem, pa bodo bolečine le še preteklost (jaz jih sicer nimam, zato pa se prijateljica prepogosto zbuja zaradi njih). To ni knjiga, ki jo prebereš, to je knjiga, ki jo študiraš, z njo nabiraš novo znanje. Narediš prvo vajo, začutiš … pač nekaj … in se ti zdi fino. Pa izbereš še kakšno vajo in čutiš nekaj več. AMPAK! Potem pa greš na delavnico. In začutiš svoje telo, čeprav so premiki minimalni. In nabiraš nova znanja – v množini. Drobce v premikanju telesa povežeš z vsem, kar novega zmelješ v svojem miselnem svetu. Ker iz njega pač izhaja vse. Prideš domov, spiš kot angelček, ker končno znaš sprostiti celo telo, zjutraj pa se zbudiš s tistim najboljšim ‘musklfibrom’ (od česa že?) – aja, od gibov, ki jih ponuja klinična somatika, od odličnega terapevta. Knjiga dobi nove dimenzije. Kaj knjiga, življenje! Hvala, za super knjigo in super delavnico. In za nove vaje, ki so že naslednji dan postale stalnica.

 

Mojca Poljanšek, Ptuj

__ 

 

Hvala za knjigo, ki ji lahko rečem učbenik življenja. V grobem sem jo prebrala, je pa take sorte, da jo moraš imeti pri sebi in jo večkrat predelati. Počasi, somatsko. Že pri prvem branju sem podoživela besede, ki sva jih slišala ob obisku pri vas in so se me dotaknile.Povedane in napisane so tako, da jih razumeš in se zaveš, da drugače niti ne more biti. Vse ti je jasno. V praksi pa ni tako, zato vem, da bova knjigo večkrat predelala in predebatirala,

Hvala in lep pozdrav

 

Jože in Neda, Nova Gorica

__

 

Vesela sem, da sem v knjigi našla preprosto razlago, kako nastanejo naše kronične bolečine, otrdeli sklepi in vsak dan slabše počutje, ker ne moremo več slediti lahkotnosti gibanja. Prav tako v knjigi najdemo preprosto razlago, kako se bolečin in otrdelosti osvoboditi in zopet normalno zaživeti. Vaje so prikazane in razložene tako natančno, da jih lahko vsak izvaja doma sam. Knjiga je velik pripomoček pri izvajanju vaj, saj jo imamo lahko vedno pri sebi. Knjiga je tiskana in vezana tako, da jo enostavno lahko postavimo zraven sebe in pri izvajanju vaj preverimo ali delamo vajo pravilno. 
S klinično somatiko sem se srečala v začetku leta, ko me je v to dobesedno prisilil išias. Vaje so mi izredno pomagale, da so bolečine izginile, predvsem pa se počutim veliko bolj sproščena pri gibanju in seveda tudi pri sedenju. Vse delam veliko bolj zavedno, kar ima tudi druge zelo pozitivne učinke na moje življenje.
Knjigo iskreno priporočam vsem, ki si želite kvalitetnejše gibanje in s tem življenje. 

 

Terezija, Ljubljana

__

 

Pred dobrim letom smo se soočili z zelo neprijetno diagnozo pri 13 letni hčeri, skolioza. Po prvem šoku, ko nam je ortoped povedal, da je to okvara hrbtenice, ki se jo ne da odpraviti in s katero bo hčera morala živeti, je sledil še večji šok. Specialist ortoped na Ortopedski kliniki je še enkrat pregledal hčerko in izmeril »ukrivljenost« njene hrbtenice ter nam povedal, da je njena hrbtenica ukrivljena pod kotom 42 stopinj, pri 45 stopinjski  ukrivljenosti hrbtenice pa je že potreben kirurški poseg. Hči, ki je aktivna plesalka in športnica se je v zadnjih treh letih zelo pogosto srečevala z bolečinami v hrbtenici, posledično  tudi hudimi bolečinami v kolenih. Poskušali smo ji omiliti bolečine, vozili smo jo na masaže, preko spleta iskali načine kako odpraviti težave. Vendar so se bolečine stopnjevale iz treninga v trening.  Kljub vsemu se nismo vdali v usodo in smo iskali rešitve in načine, kako pomagati hčeri tudi izven okvirjev klasične medicinske pomoči.  Usoda je hotela, da se je mož srečal z Alešem Ernst in je njun pogovor nanesel na klinično somatiko. Zadeva se nam je zdela takoj zanimiva in kmalu smo poklicali Aleša, če bi se lahko naša hči oglasila pri njemu. Že na prvem srečanju nam je Aleš v grobem povedal, da obstaja rešitev za hčerino težavo. In tako smo začeli z aktivnimi terapijami klinične somatike, kjer nam je Aleš razložil zakaj je prišlo do težav in ukrivljenosti hrbtenice  in kako se spoprijeti s težavo. Kmalu smo skupaj s hčerko ugotovili, da je  težava rešljiva, da ji vaje klinične somatike pomagajo ne samo pri »ravnanju« njene hrbtenice, in v boju z bolečinami, ampak so ji v veliko pomoč v življenju nasploh. Hči še vedno zelo aktivno pleše, bolečin v hrbtenici in kolenih praktično ni več, če se že pojavijo, jih s pravilnim izvajanjem somatskih vaj hitro odpravi. Hči je neskončno hvaležna Alešu za vse nasvete , kajti že na oko, je njena hrbtenica bolj ravna, bolečin nima več,  njena drža je  pokončna, končno se dobro počuti v svojem telesu, ki ga s pomočjo somatskih vaj zna voditi. Poleg praktičnih vaj, pa je Aleš hčeri pomagal tudi z mnogimi življenjskimi modrostmi in nasveti, ki ji zelo koristijo na njeni plesno tekmovalni poti kot tudi pri čisto vsakdanjih odločitvah. Z največjim veseljem tudi ostali v družini izvajamo somatske vaje, prebiramo Aleševo knjigo »Lahkotno iz kroničnih bolečin« ter vsakemu, ki se sooča s podobnimi težavami svetujemo posvet z Alešem Ernst, učiteljem klinične somatike.

 

Družina Tabor, Brežice

__

 

Aleša Ernsta sem spoznal, ko sem iskal način, da sprostim trajno zategnjene hrbtne mišice, ki so mi občasno povzročale težave. Kljub jogi, tai čiju, masažam in rednim ukvarjanjem s športom do sedaj nisem našel načina, da trajno sprostim te napetosti. Tudi redno izvajanje pranajame in meditacije, z izjemo začasnega sproščanja, ni učinkovalo. Ko mi je Aleš predstavil metodo klinične somatike, ki se ukvarja s kronično mišično togostjo kot reakcijo na travmo ali stres, sem ozavestil, da je problem v gibalno mišični amneziji. Tudi pri meni se je pojavila kronična mišična zakrčenost, ki sem jo pripisoval staranju telesa in prevelikim telesnim naporom. Toda starost sama tu ne igra vloge; mišični refleksi postanejo stvar navade zaradi vsega, kar počnemo v življenju. Za kar bi utegnili misliti, da je posledica staranja, je v resnici neposredna posledica čutno-gibalne amnezije, ki se pojavi zaradi nakopičenega stresa in poškodb. Kronična mišična togost, ki z leti postane naše naravno stanje, je odporna na vsako zdravilo, tudi z manualno terapijo je nisem mogel odpraviti. Na vabljiv in nevsiljiv način, po principu sprejmi ali pusti, mi je Aleš najprej teoretično približal filozofijo klinične somatike in mi prikazal prvi set vaj, ki sem jih teden dni izvajal dvakrat dnevno. Tako sva nadaljevala iz tedna v teden - vedno znova dodajala vaje. Kljub temu da sem se kot bioterapevt v 25 letnem obdobju seznanil z mnogimi metodami, bil priča čudežnim spremembam pri sebi in drugih, me je rezultat klinično-somatskih vaj presenetil. Zgodil se je tako imenovani aha efekt, ko človeku v trenutku postane jasno. Preprosto ni več potrebe po novih vprašanjih. Podobnih aha efektov sem v svojem življenju že navajen. Najprej ko sem kot atletski trener odkril in spoznal teorijo treniranja po dr. Bondarchuku, ki sem jo kot nacionalni trener za atletske mete prinesel v Slovenijo. Po njej je treniral metalec Vlado Kevo, ki je postal prvak Jugoslavije, pozneje Primož Kozmus, ki je postal olimpijski zmagovalec in svetovni prvak...

 

Bioterapevt Marjan Ogorevc, Mali Vrh Brežice

__

 

Spomnim se da sem prvič prišel k Alešu da bi kupil nekaj kettlebellov. Praktično me je že z vrat »prečital« in mi kasneje v pogovoru poudaril nekaj podrobnosti vezanih na mojo držo in kakšne težave mi to lahko povzroči v prihodnosti kot tudi razložil vzroke bolečin ki sem jih takrat imel. Začelo me je zelo zanimati kako je mogoče biti tako natančen in sem že čez nekaj mesecev začel prihajati na aktivne terapije k njem. Klinična somatika je v meni naredila bistveno razliko in napredek. Veliko hitreje se regeneriram po napornih treningih, izboljšala se mi je mobilnost in poznavanje mojega telesa in njegovega gibanja. Zjutraj se zbudim brez zategnjenosti za katero sem menil, da jo lahko odpravim samo z menjavo vzmetnice in vzglavnika. Z vajami Klinične somatike sproščam telo tudi med vadbo, kar mi omogoča da lahko vadim dlje z večjimi težami a vseeno obdržim pravilno tehniko gibov. Po nekaj časa sem se začel počutiti kot da sem odporen na krogle. Ne glede na to kako naporen trening je bil, sem bil naslednji dan pripravljen na isto. Neverjetno je kako ima lahko nekaj tako enostavnega kot je klinična somatika tako močen učinek. Željan sem se naučiti še več na tem področju

 

Saša Rajnović SFG Team Leader, Rijeka 

__

 

V moj vsakdan so se začeli vrinjati glavoboli. Sprva tu in tam kakšen. Kasneje pa dva do tri na teden in so znali preiti v migrenski glavobol in trajati po par dni. Prišla sem do točke, ko sem vedela, da moram nekaj storiti. Najprej sem se obrnila na uradno medicino, kjer mi nihče ni vedel povedati zakaj glavoboli. Na vprašanje kako to pozdraviti pa sem dobila tri možnosti: z antidepresivi, z akupunkturo ali pa se sprijazniti z analgetiki do konca življenja. Rešitve zame niso bile sprejemljive (no, razen akupunkture, kjer pa je čakalna vrsta 9 mesecev). Zato sem iskala naprej. Prišla sem v kontakt z Alešem. Na prvi terapiji mi je predstavil KS. Že po par vajah sem v telesu čutila lahkotnost. Preprostost. Spoznala sem, kako z manj napora dobim več. Učila sem se, kako z zavestnim izvajanjem vaj izboljšujem zavestno delanje vsega. Na vseh področjih življenja. Aleš mi je predstavil tudi glavobol kot posledico nečesa, kar ni ok. Z rednim delanjem vaj sem začela ozaveščati tudi ta del sebe. Glavoboli so izzveneli. Ne samo da so izzveneli glavoboli, moje življenje se je začelo vzpenjati navzgor. Naredila sem veliko korakov. Danes po 4 terapijah se počutim odlično. Veliko bolj se zavedam sebe, svojih gibov in dejanj. V tem obdobju sem doživela ogromno uspehov na večih področjih. Hvaležna sem Alešu za vso podporo in znanje, ki ga je delil z menoj.

 

Mag. Mihaela Kežman, Brežice

__

 

Ko sem se odločila za moje drugo prečenje Camina, nisem vedela, kako začeti s pripravami, saj me je močno bolela desna rama, včasih tudi kolki in še marsikaj. Slučajno sem v Ljubljani izvedela, da ravno v našem mestu živi terapevt Aleš Ernst, ki uspešno pomaga pri bolečinah. Po prvem srečanju in prvih somatskih vajah sem vse nekako razumela, a telo je delalo po svoje, kot prej. A z vztrajno vsakodnevno večerno vadbo sem začela o vajah razmišlati tudi med vsakodnevnim gibanjem. Najprej sem si umirila spanje, rama me je bolela le ob težjem delu, gibanje je postalo lažje. Pa je nastopila obnova stanovanja, pakiranje, premeščanje, beljenje,... in bolečine v križu. Po nasvetu Aleša je sledilo umirjanje, nato pa delo brez naglice in samo dokler mi je bilo še v užitek. En teden sem pripravljala gredo za jagode in bila nato zelo zadovoljna, brez bolečin,... Z Alešom sva predelala vse pomembne vaje, na koncu tudi KRPO. Kar ne morem verjeti, da sedaj lahko prehodim zelo dolge razdalje sproščeno, brez bolečin in brez nabijanja kondicije, kot pred prejšnim Caminom. Danes ponoči odpotujem proti Portugalski, od koder me bo pot peš vodila do Santiaga di Compostelle in nato dalje do oceana v La Corunji in še do Finnistere. Vse skupaj nekje med 600 in 700 kilometri v enem mesecu. Ko pa se vrnem vam sporočim, kako mi je pomagala klinična somatika.

 

Andreja Ogorevc Brežice

__

 

Terapije sem spremljala kot mati najstnika, aktivnega športnika, ki je imel bolečine v mišicah, sklepih, pravzaprav težko definiram, kje vse... Terapija je bila in je še vedno uspešna, zdaj jo pri gospodu Alešu izvajamo le enkrat na trimesečje, medtem ko jo sin doma izvaja redno. Izboljšala se mu je drža, bolečine so izginile, toda v tem prispevku bi rada poudarila nekaj drugega. Čeprav se terapija ukvarja s telesom, sledi poglavitni ideji duhovnosti. To je v prvi meri osredotočanje na zdaj, na trenutek, na tisto kar v tem trenutku počnemo. Ko delamo vaje nam misli ne begajo, pač pa sledijo telesu, čutijo vsak gib, vsako mišico. S tem sprostimo tako telo, kot um. Vzpostavimo nadzor nad telesom. To je tudi osnova za nadzor čustvenih reakcij v telesu. Če se naučimo opazovat, spremljat svoje telo, napetosti v njem in skladno s tem te napetosti sproščat, nam je prihranjena marsikatera bolezen. Tako je terapija svojevrstna meditacija, čas, ko smo sami s sabo, ko pozabimo na probleme in smo osredotočeni samo na svoje telo. Gospod Aleš zna to na zelo svojevrsten nevsiljiv način približat tudi najstnikom, za katere je to znanje lahko ne samo v pomoč pri nadaljevanju športne poti brez upora fizičnega telesa, pač pa tudi psihična sprostitev in meditacijski odmik od vsakdanjih pritiskov šole, problemov odraščanja in zahtev, ki jih prinaša šport.

 

Bojana Lunar Peček, Kranj

__

 

Spremembe in občutki, ki sem jih zaznal po petih terapijah.Moja največja težava so bila ploska stopala - platfus. Zaradi tega sem bil tudi manj gibljiv, bolj trda hoja in nepravilna drža. Ker sem se težje gibal nisem imel velikih želja po športnih aktivnostih in hoji.Že po drugi terapiji sem se počutil bolj lahkoten, kot bi šlo iz mene neko breme. Postopoma, pa sem dobival tudi lok na stopalih nog. S pomočjo diferenciacije in vajami sem postal bolj zadovoljen, imam več energije, se bistveno lažje gibam, bolj mehko hodim, imam bolj pravilni držo in več želja kaj vse bi počel. Pozimi sem lažje smučal, kar so opazili tudi drugi, sedaj pa sem začel še kolesariti, za kar v preteklosti nisem imel nobene želje.Približno 2 meseca po zadnji terapiji, sem imel v šoli zdravniški pregled, kjer sem na svoje ugotovitve dobil potrditev, da imam pravilno držo, ravno hrbtenico in predvsem, da na nogah ni več vidnega platfusa.Hvala Alešu, da mi je pomagal spremeniti življenje, tudi v prihodnje si še želim k njemu na terapije, da bom še bolj gibljiv in užival v življenju.

 

Miha, Novo mesto

__

 

Zdravo, Matic je bil v petek zvečer zelo zadovoljen. Kombinacija komore in terapije mu je bila zelo všeč. Počuti se zelo lahkotno, ti si ga ponovno malo sprostil in odprl. Celo vožnjo domov je bil zelo zgovoren, kar nisem mogla verjeti, razlagal mi je od kolesarjev in sošolcev, do doma se ni ustavil, jaz sem samo pritrjevala in kimala. Je pa res da se v šoli med sošolci in kolesarskimi kolegi zelo dobro počuti in uživa v njihovi družbi. Tudi z včerajšnjo dirko je bil zadovoljen, sicer je bila zelo zahtevna saj prvo vozijo skupaj s starejšimi mladinci.Zelo sem vesela tudi jaz, da počasi vsi skupaj,vse kar smo se pri tebi naučili, prakticiramo v vsakdanjem življenju, skozi sproščenost in željo po spremembah.

 

Mojca Ljubi, Novo mesto

__

 

Moja izkušnja in videnje klinične somatike: Kot manualni terapevt vedno znova iščem rešitve in možnosti spoznati človeško telo na drugačen način, iz drugega vidika. Ravno zato sem se tudi odločil preizkusiti terapije somatike in diferenciacije, katere so obljubljale nekaj, kar sam pri svojem delu večkrat nisem uspel rešiti – trajno sprostitev mišičevja oziroma način, kako klientu “pokazati”, da sam sprosti prenapeto tkivo. Vse prevečkrat sem bil priča “fenomenu”, da se je klientom bolečina čez določen čas vrnila nazaj, bodisi v nekaj mesecih, včasih pa celo v nekaj dneh. In ker je moja etika pri delu takšna, da želim vedno ljudem pomagati v čim manj terapijah, me je prej omenjeni “fenomen” vedno begal. Priznati moram, da zaradi tega, ker nisem imel večjih bolečin oziroma težav, od prve terapije nisem pričakoval prav ničesar, pustil sem se presenetiti. In, bil presenečen! Po naravi sem zelo senzibilen, zato sem malodane občutil prav vse, kar sva z Alešem počela, in to takoj, po vsaki vaji. Nad občutkom sem bil navdušen. Seveda kot pravi raziskovalec sem pričel pot raziskovanja svojega telesa v mnogih naslednjih terapijah, po katerih moram priznati, da sem spoznal povsem novo plat dojemanja sebe. Še bolj kot sprostitev mišičevja me je navdušil “feedback”, ki sem ga pričel občutiti v povezavi z umom, torej kako moje delovanje v življenju vpliva na krčenje mišičevja in s tem na težave, ki iz tega izvirajo – če z vajo sprostimo mišice, to še ne pomeni, da bomo bolj “srečni”, ko pa se zavedamo in razrešimo vzroke, ki vplivajo na stiskanje mišičevja, pa smo na pravi poti sproščenosti, veselja ter radosti. In Somatika mi je omogočila prav to zavedanje...

 

Severin, Brežice

__

 

Še danes se spomnim, ko sem prvič poklical Aleša in opisal moje težave z bolečinami v kolenu pri kolesarjenju in pozorno je poslušal. Mirno me je vprašal po mojih ramenih in morebitnih preteklih poškodbah in operacijah, kolena ni omenjal in me pomiril, da bo vse u redu… Nasmejalo se mi je do ušes, takoj sem začutil, da bomo delali na vzroku in ne »krpali« simptomov. Če dobro pomislim, sem prvič bolečine na kolesu začutil v levi preponi, v študentskih časih, 15 let nazaj med dnevnim kolesarjenjem po Ljubljani. Nekaj let za tem, so se bolečine zopet pojavile in se celo selile na spodnji del hrbta, levi kolk, koleno in na nasprotno stopalo. Ne samo pri kolesarjenju, tudi pri teku, hoji navkreber, med službo, pri sedanju v in iz avta, skratka ne samo pri športu ampak tudi pri aktivnostih vsakdanjega življenja. Rešitev kot vedno sem iskal v šibkem mišičju, čeprav sem se redno ukvarjal s športom in tako dodajal vedno nove vaje, imel fizioterapevtske obravnave, izvajal samomasažo z različnimi pripomočki in raztezne vaje skoraj do onemoglosti... Zaradi nezadovoljstva z rezultati in ne-mira v sebi, sem iskal rešitev naprej in končno »spoznal« Klinično somatiko. Ključ je bil v sprostitvi in zavedanju določenih delov telesa oz. usmerjanju pozornosti na gibanje med vajami KS ter spoznanju refleksa rdeče luči. Med pogovorom z Alešem sem njegove besede kar požiral, vse se mi je zdelo naravno, zemeljsko, logično, preprosto in se iz terapije v terapijo bolj prepuščal in se na koncu poistovetil s filozofijo KS. To pomeni, da poleg vsakodnevnega izvajanja gibov KS, ki jim namenim od 10 do 30 minut (s tem odpadejo vse ostale metode in pripomočki), sem začel določene zakonitosti KS prenašati tudi v vsakdanje življenje. Med določenimi opravili ali aktivnostmi (kolesarjenje, plezanje, igra z otroci na tleh...) naredim v mislih kratek prelet skozi telo, se vprašam kje nisem sproščen, kje je ovira, kako diham ipd., to popravim in sem uspešnejši v nadaljevanju. Naj se nadaljuje…

 

Benjamin Trontelj, dipl.del.ter., Gaberje

__

 

Že sama vezava knjige priročnika pove, da ni za enkratno uporabo, ampak da ga uporabljamo pri praktičnem delu somatski vaj. Vrstni red poglavij je zelo smiseln in je primerna tudi za branje ljudem ki se s somatiko še nikoli niso srečali. Na enostaven in razumljiv način je predstavljeno bistvo somatike, težave s katerimi se srečujemo v življenju in kako jih lahko odpravimo. Pri posameznih težavah avtor priporoča sklop somatski vaj, ki pomagajo . V drugem delu je zelo podroben opis vaj s slikovnim materialom. Meni je somatika poznana, knjigo priporočam vsem ,ki si želijo spremeniti življenje, da bo lepše in kvalitetnejše.

 

Mojca Ljubi, Novo Mesto

__

 

Današnji način življenja zahteva od nas skorajda popolnost. Ljudje okoli nas pričakujejo, da bomo telesno in umsko zmogljivi, človeška šibkost ni zaželena. V želji, da kljub obremenitvam in letom ohranjamo mladostno moč, se zatekamo k različnim oblikam rekreacije, ki pa je žal velikokrat izgubila svoje poslanstvo. Tudi tu je prevladalo mnenje »višje, hitreje, močneje«. Kroničnim bolečinam dodajamo nove, žalostni smo, ko kljub trudu ni napredka. Vsi vemo, da je gibanje pomembno in da ohranja vitalnost. Toda ali je pravilno? Skozi individualne terapije z Alešem sem ugotovila, da mi moja vztrajnost, na katero sem bila ponosna, pravzaprav velikokrat škodi. Presenečena sem ugotovila, da z dokaj preprostimi vajami lahko omilim ali celo odpravim bolečino, ki je skorajda postala del mene. Počasi sem začela ozaveščati svoje gibanje. Še si postavljam cilje pri teku, vendar treningi niso več takšni kot prej. Sedaj se z njih vračam sproščena, polna energije. Knjige sem vesela, ker bo to moj opomnik in spodbuda. Opomnik zato, da si bom vzela čas za vaje tudi takrat, ko ne bom vsa skrčena od bolečin iskala pomoč. Spodbuda pa zato, ker se bom ob njej spomnila besed s terapij pri Alešu. Odkrite besede včasih zabolijo, ker si nisi pripravljen priznati, da s svojim početjem trpinčiš svoje telo. Zase si je potrebno vzeti čas. Pa ne samo zato, da si ogledaš film ali prebiraš nepomembne vsebine na spletu. Naše telo veliko prenese, vendar ima svoje meje. Posvetimo se mu in z vajami klinične somatike bomo njemu in sebi dali oporo za lažje življenje. Aleš nam s svojim znanjem daje možnost, da bomo lažje sledili svojim življenjskim ciljem.

 

Sabina