Zakaj kupiti knjigo

 

Se zjutraj zbudite utrujeni, imate pogoste glavobole, migrene, bolečine v vratu, hrbtu, kolenu, sklepih, se vam ponavlja išias, dihate plitko, imate kronične bolečine brez primernega vzroka? 

 


Naše telo nam mora biti nekaj svetega. Morali bi ohraniti zavedanje in lahkotnost gibanja, ki smo ga razvili skozi otroštvo, se vsi zavedato da smo večino te lahkotnosti izgubili skozi naglico, večopravilnost in stres. Zavednje sebe in znanje učinkovitega gibanja ter odločanja bi morali skozi življenje budno spremljali in nadgrajevali, da nam ne utone v pozabo, kajti naše telo in um ne moreta dobro (so)delovati brez nemotene, jasne medsebojne povezave, pa za to ne najdemo ne razloga ne časa še manj pa imamo o tem znanja. 

 

 

Bolečina in kronična bolečina je znak, da moramo nekaj spremeniti. Praviloma lahko rečemo: bolečina označuje pomanjkanje zadostne pozornosti in znanja ter zavesti do telesa, njegovega delovanja ter gibanja. Zato telo skozi bolečino poizkuša pritegniti našo pozornost, mi pa zaradi napačnih prepričanj in neznanj povezanih z bolečino želimo od nje čim dlje stran na kakršen koli način (razne terapije, protibolečinska sredstva...), čeprav nas bolečina vodi v ukvarjanje z telesom. Kronična bolečina pa pomeni kronično pomanjkanje pozornosti in znanja, ki je običajno posledica daljšega obdobja kronične preobremenjenosti in kroničnega pomanjkanja časa. Kronična bolečina nas ne sme voditi v razmišljanje, kaj vzeti da bo bolje, temveč kaj odvzeti in zavestno sprememniti, da bomo drugače in nato bolje.

 

Najboljši prostistrup za bolečino pa je učenje bolj jasne povezave um – telo, kajti le um lahko spremeni procese v telesu na katere neustreznost opozarjajo bolečine.

 

Um se pa spreminja le skozi učenje. In ta knjiga je namenjena učenju izboljševanja ter urejanja povezave um - telo.

 

Predstavljajte si, kako se zjutraj zbudite spočiti, polni energije in želje po uspešnem delovnem dnevu brez glavobolov, bolečin v vratu ali hrbtu. V nadaljevanju si preberite mnenje Mileve iz Nabrežine, ki se je lani prvič srečala z vajami klinične somatike:

 


»Imela sem težave s prebavo, moja hoja pa je bila okorela. Vse to so spremljale bolj ali manj izrazite bolečine, predvsem v kolkih, kolenih, stopalih pa tudi v ramenih in med lopaticami. Tudi splošne mišične bolečine so bile po fizičnem delu ali vadbi izrazite. Že leta so vztrajale prebavne težave, izmenjaje v različnih delih prebavil. Vaje sem začela izvajati postopoma. Kar nekaj časa je minilo, da sem uspela nekaj časa zadržati pozornost na gibu. Kmalu sem občutila več prožnosti pri hoji ter popuščanje težav v prebavilih. Postopoma sem dodajala vedno več vaj. V poletnem času se mi je večkrat zgodilo, da me je bolelo v trebuhu in nisem mogla spati, zato sem kar ponoči opravila vaje in zatem mirno zaspala. Po letu dni rednega izvajanja vaj se je izboljšala moja pozornost, bolje se zavedam dogajanja v telesu. Zavedam se tudi, kako se mi ob določenem dogodku telo odzove in lahko reagiram ustrezneje. Moje gibanje je lahkotnejše, imam mnogo več moči in občutka pri delu in obremenitvi telesa. 

 

Tako ne tratim energije, jo pa koristno usmerjam. Bolečin skoraj nimam več, če pa se slučajno pojavijo, naredim ustrezne vaje. Hoja mi je v veselje, delo doma in na vrtu prav tako, saj me to ne utruja, znam pa tudi pravočasno nehati. Opazila sem, da v zadnjem času pozabljam doma pohodne palice, ki jih v resnici sploh ne potrebujem več. Prebava se mi je izboljšala, motnje, če se že pojavijo, tudi hitro izginejo. Zavedam pa se, da se moram s svojim telesom in občutki potrpežljivo ukvarjati še nadalje.«

 

Vsebina 

 

Knjiga vam bo v znatno pomoč pri razumevanju, zakaj nas nekaj boli, čeprav za to ni očitnega vzroka, zakaj imamo kronične bolečine, zakaj naše telo ni simetrično, smo pri gibanju okorni ali se zjutraj zbudimo bolj utrujeni, kot preden smo šli spat. S pomočjo napisanega boste spoznali, zakaj je prišlo do bolezenskega stanja in se naučili odpraviti vzrok zanj. Spoznali boste povezavo mišičnega dela in živčnega sistema, s čimer boste regulirali napetost mišic, ki se je običajno ne zavedamo. Napetost slabša prilagajanja na spremembe v telesu in okrog nas, postanemo okorni. Vzroka za napetosti in bolečine velikokrat ne prepoznamo.

 

V knjigi so podrobno opisane vaje AEQ klinične somatike, ki postopno vodijo do vedno boljšega občutenja in zavestnega nadzora nad mišicami in telesnimi gibi. Sčasoma boste zaznali, kateri gibi so neučinkoviti in so posledica napačnih gibalnih vzorcev, ki prevladujejo kot posledica večje ali manjše poškodbe, pa tudi psihičnih neravnovesij. Take nepravilnosti povzročijo vnetja in obrabe v telesu, ostanejo nam kronične bolečine in neučinkovito gibanje, neučinkovito pa se zato spoprijemamo tudi z življenjem.

 

Znanje o AEQ klinični somatiki, senzorno motorni amneziji in pomembnosti primernega zavestnega nadzora nad mišicami in gibi, ki ga najdete v tej knjigi vam bo omililo ali odpravilo sledeče kronične bolečine in težave:


•  glavoboli
•  migrene
•  bolečine v čeljusti
•  bolečine v vratu
•  zamrznjena rama
•  torakalni sindrom
•  plitko dihanje
•  fibromialgija
•  išias
•  sindrom piriformis
•  bolečine v hrbtu
•  hernija diska
•  hiperkifoza
•  hiperlordoza
•  skolioza
•  burzitis
•  sindrom dolge noge
•  osteoartritis
•  teniški komolec
•  karpalni kanal
•  bolečine v kolenu
•  tendinitis

 

Pri nekaterih težavah ali težjih oblikah zgoraj opisanih stanj je potrebno kombiniranje vaj klinične somatike in aktivne terapije AEQ metode®.


Kdo bi moral prebrati knjigo 

 

- Vsi, ki trpite zaradi kroničnih bolečin in tisti, ki ne najdete razloga, zakaj boli. 

 

- Vsi, ki ste pretirano utrujeni, pa za to nimate pravega razloga, namreč izguba sposobnosti sprostitve mišic privede do neučinkovitega    trdega gibanja, ki nas veliko bolj utrudi, kot bi bilo      potrebno.Tako zakrčeno telo se ne zna več pravilno sprostiti niti med spanjem. 

 

- Vsi, ki dvomijo v pravilnost mita, da so že samo leta tista, ki nas naredijo stare in napete.

 

- Vsi, ki bi se radi učinkovito znebili stresa.

 

- Vsi, ki se želijo naučiti, kako povečati učinkovitost gibanja in dela ter tako podaljšati sposobnost imeti in dosegati želje in cilje.

  

 

Dovolite si prisluhniti svojemu telesu, saj vem resnično želi dobro, želi si biti zdravo; in vaša zavest mora pri tem še kako sodelovati, saj drugače nevede žaga vejo na kateri sedi.